Onze oathie bagel! Dat is onze voedzame glutenarme bagel op basis van havermout (of oat, zoals het in het Engels heet). De oathie bagel is een gezond alternatief voor brood dat geen meel of tarwe bevat, maar bestaat uit ruwe havermoutvlokken, bessen, lijnzaad en noten. De suikers in de oathie worden langzamer opgenomen dan de suikers in ‘gewoon’ brood. Dit komt doordat de oathie rijker is aan gezonde vezels en vetten. Brood bevat minder gezonde voedingsstoffen, namelijk vooral lege calorieën onder de vorm van suikers. De oathie bagel bevat veel gezonde stoffen, zoals extra mineralen (jodium, kalium en magnesium), lijnzaad en walnoten (omega-3 vetzuren) en bosbessen (flavonoïdenbevatten).
Er zijn sinds de introductie van deze bagel metingen gedaan om de ppm gluten te bepalen. Het aantal ppm gluten is bij deze metingen nooit boven de 79 ppm uitgekomen. Minder dan 20 ppm is ‘glutenvrij’. Minder dan 100 ppm is ‘glutenarm’.
De oathie kan sporen van melk/lactose bevatten, daarom prijzen we deze bagel niet aan als vegan. Hij bevat echter wel enkel plantaardige producten.