Bagels Beans logo rond

Wat is een bagel eigenlijk?

Dat een bagel rond is en een gat heeft, is inmiddels algemeen bekend. Maar waar komen bagels vandaan? En waarom heeft hij deze vorm? We nemen je graag mee in de geschiedenis van dit wonderlijke product.

 

De oorsprong van de bagel

Volgens de overlevering werd de eerste bagel gebakken in 1683, als geschenk van de inwoners van Wenen voor de Poolse koning, Jan Sobieski. Die was namelijk met zijn cavalerie de Weners te hulp geschoten toen de stad werd belegerd door het Ottomaanse Rijk. Om de ruiters van het Poolse leger te eren, kreeg de bagel de vorm van een stijgbeugel, “Bügel” in het Duits. Dat zou ook de naam verklaren.

 

Of het waar is, is moeilijk te zeggen. Het is in ieder geval opmerkelijk dat van de croissant hetzelfde wordt beweerd. Dat geeft toch te denken… Waarschijnlijk bestond de bagel al eerder, want al in 1610 kregen zwangere vrouwen in de Poolse stad Krakau een ‘bajgiel’ cadeau. Hoe dan ook, tijdens de zestiende en zeventiende eeuw won de bagel steeds meer aan populariteit. Eerst in Polen en later in heel Oost-Europa. Ook in Londen werden vanaf het midden van de achttiende eeuw ‘beigels’ verkocht.

 

Daarna emigreerde de bagel met Oost-Europese Joden mee naar Noord-Amerika. Vanaf ongeveer 1900 werd de bagel een hit in New York, maar bijvoorbeeld ook in de Canadese stad Toronto. De opmars ging gestaag en sinds de jaren 70 is de bagel niet meer weg te denken uit het Amerikaanse leven. Ze worden op vrijwel iedere straathoek verkocht.

Karakteristieke smaak

Al een aantal jaar is het bijzondere broodje weer helemaal terug in Europa. Bagels & Beans was in Nederland de eerste die zich met succes speciaal op de bagel richtte, iets waar we best trots op zijn. De originele bagel bestaat uit meel, water, mout en gist. Voor het bakken wordt hij een paar minuten in kokend water gedompeld. Dat is wat de bagel zijn karakteristieke smaak geeft.

 

Naast ‘gewone’ zijn we ons gaan specialiseren in andere soorten bagels, zoals glutenvrij en haver. Wat je erop smeert? Van origine is dat ‘shmear’ of ‘creamcheese’, een soort roomkaas. Dat hebben we natuurlijk ook, maar kijk vooral eens op onze bestelsite wat er nog meer mogelijk is. O, en voor we het vergeten: een bagel kun je bij ons gewoon met je handen eten! (Maar met mes en vork mag ook.)

De bagel ervaring

Bij Bagels & Beans vind je een uitgebreide selectie van bagels die aan al je smaakverlangens voldoen. Onze diverse assortiment soorten bagels omvat onder andere de sesam, volkoren, kaneelrozijnen, tomaat, alles, en glutenvrije. Of je nu een hartige of zoete tand hebt, we hebben de perfecte bagel voor jou. De bagels worden met liefde gemaakt en vers afgebakken bij elke bestelling in de vestigingen of om thuis van te genieten. 

De bagels zijn te koop in de vestigingen of voor (thuis) bezorging via onze bestelsite.

 

Neem een kijkje bij onze recepten op de website voor hoe je thuis zelf bagels kan maken. 

Meer lezen over Bagels & Beans?

%d bloggers liken dit: