Bagels Beans logo rond

Doorgroeien van barista naar bagelbaas

Op haar negentiende stuurde Melissa een open sollicitatie naar Bagels & Beans Alphen aan den Rijn, die toen net de deuren opende. Vijf jaar later is ze van barista doorgegroeid tot bedrijfsleider en vanaf maandag 14 juni neemt ze het roerstokje over van de huidige franchise-ondernemer. Melissa: “Ik heb twee studies afgerond, maar ben hier niet weg te slaan.”

 

Als er iemand is die Bagels & Beans Alphen aan den Rijn goed kent, is het Melissa. Ze was er de allereerste sollicitant, zo enthousiast was ze toen ze las dat er vlak bij haar woonplaats Ter Aar een Bagels & Beans opende. Haar eerste werkdag viel samen met de openingsdag, op 20 juli 2016: het begin van haar opvallende bagelcarrière.

Even terug naar 2016: waarom koos je voor Bagels & Beans?

“Ik zocht een zomerbaan en kwam vaak bij de Bagels & Beans in Leiden, waar ik studeerde. De sfeer daar vond ik heel leuk en ontspannen. En de horeca trok me altijd al, alleen wilde ik liever overdag werken dan in de avondhoreca. Bovendien spreekt Bagels & Beans een specifiek publiek aan, ik denk door de aandacht voor gezonde voeding en duurzaamheid. Er staat voor iedereen iets passends op de menukaart, zeker ook voor vegetariërs en veganisten.”

 

Wat studeerde je?

“Ik deed een mbo-opleiding tot schoonheidsspecialiste, maar merkte al gauw dat mijn ambitie daar niet lag. Ik had geen idee wat ik dan wel wilde, maar maakte de opleiding af zodat ik daarna naar het hbo kon. Eenmaal bij Bagels & Beans droomde ik van een eigen horecazaak. Ik dacht dat dat nog jaren zou duren, want waar begin je? Om dichter bij die droom te komen, deed ik na het mbo de hbo-opleiding toerisme, waarin ik meer leerde over de zakelijke kant van de horeca en het ondernemerschap. Die kennis kan ik nu mooi inzetten.”

 

Je was al heel jong bedrijfsleider…

“Klopt, de huidige eigenaar verhuisde naar Brabant en wilde niet iedere dag heen en weer rijden. Ik greep mijn kans en vroeg een gesprek met hem aan, waarin ik aangaf dat ik meer wilde werken en toe was aan meer verantwoordelijkheid. Hij zag dat ik het in me had en ik was inmiddels wat ouder en meer ervaren dan de rest van het team. De stap naar bedrijfsleider voelde daarom voor ons allebei heel natuurlijk. Inmiddels ben ik het vaste gezicht van de zaak.”

 

Wat maakt het zo’n goede match tussen jou en de bagels?

“De vrolijke vibe die we met elkaar creëren en het contact met de gasten vind ik het leukst aan het bagelvak. Het geeft veel energie om die positiviteit over te brengen en mensen met een glimlach de deur uit te zien gaan. Voor dit werk heb je dan ook veel enthousiasme en een sociaal karakter nodig. Het is fysiek soms best zwaar werk, dus een gezonde leefstijl helpt ook. Als bagelbaas is goed leiderschap daarnaast onmisbaar: het team bestaat uit veel jonge meiden. Ik vind het mooi om ze te zien groeien in hun werk – zo begon ik zelf ook.”

 

En de winkel, hoe heb je die zien ontwikkelen?

“Vooral de omgeving is veranderd: van een bouwput tot een modern horecaplein. De winkel zelf is hetzelfde gebleven en niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Dat merken we onder meer aan de vele vaste gasten, die we inmiddels goed kennen. Dat zorgt voor een sterke band met de stad.”

Bagels & Beans in Alphen aan den Rijn

Wat gaan de gasten merken van de wissel van bagelbaas?

“We starten vanaf 14 juni in nieuwe bedrijfskleding, buiten komen nieuwe bankjes en binnen ga ik meer planten neerzetten. Ook gaan we het Instagram-account regelmatiger bijhouden om ook online meer contact te houden met onze gasten. Het wordt dus allemaal wat frisser, maar de vertrouwde Bagels & Beans sfeer blijft.”

 

Wat zijn jouw favorieten van de menukaart?

“Mijn all-time favourite is de mozzarella bagel. En sinds kort is er de nieuwe (oude bekende) Toscaanse bagel, die is lekker zomers. Mijn favoriete drankje is de Alles gemengd-sap met banaan-, mango-, aardbei- en sinaasappelsap: supergezond!”

 

Melissa’s start als officiële bagelbaas is op maandag 14 juni. Om dit feestelijke moment ook met gasten te vieren, krijgen van maandag 14 tot en met zondag 20 juni de eerste twintig gasten van de dag een vers bloemetje uitgereikt van Melissa.

Meer lezen over Bagels & Beans?

%d bloggers liken dit: