
Op zoek naar inspiratie reisden ze naar Spanje. Daar zagen ze kleinschalige boerderijen met speciale varkensrassen, gezond voer en bovenal: gelukkige varkens én gelukkige boeren. Ze proefden varkensvlees zoals ze dat nog nooit hadden geproefd. Terug in Limburg gingen ze aan de slag. Ze begonnen aan hun eigen zoektocht naar het perfecte varken, het beste vlees en de juiste manier van houden. Zo ontstond Livar.
Een klooster als fundament
De eerste Livarvarkens vonden hun thuis op een wel heel bijzondere plek: de kloosterboerderij van abdij Lilbosch. Hier leven de varkens volgens een monastieke levensvisie waar het dierenwelzijn vooropstaat. De broeders van de abdij met hun sobere leven, respect voor mens, dier en natuur, passen perfect bij de visie van Livar. Het resultaat is varkensvlees dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook met de grootste zorg wordt geproduceerd. Doordat Livar in de jaren snel een begrip werd, bleef niet bij de kloosterboerderij. Andere boerderijen die dezelfde zorg voor de dieren bieden zijn inmiddels aangesloten. Vandaag de dag worden de Livarvarkens op meerdere boerderijen gehouden, allemaal met dezelfde focus op dierenwelzijn, kwaliteit en respect voor de natuur.

Eigen tempo en wroeten in de modder
Bij Livar draait alles om respect voor de natuur en dieren. Livar is niet zomaar vlees; het is vlees dat met liefde en zorg is geproduceerd, waarbij het welzijn van de dieren altijd voorop staat. De varkens van Livar leven een fijn leven in ruime, natuurlijke stallen en buitenruimtes waar ze voldoende vrijheid hebben om hun eigen tempo te bepalen. Waar ze kunnen wroeten in de modder en uitgebreid kunnen luieren en rennen in de wei.
100% verantwoord en lokaal
Wat Livar echt bijzonder maakt, is de manier waarop ze dierenwelzijn en kwaliteit samenbrengen. De varkens krijgen de tijd om rustig te groeien, wat resulteert in vlees dat van topkwaliteit is. Dit vlees heeft niet alleen een bijzondere smaak, maar ook een bewuste en verantwoorde oorsprong. Bovendien komt het voer van de varkens uit de regio, ze worden gevoerd met granen van Limburgse bodem. Zo blijft de productieketen kort en transparant. Alle Livarproducten zijn erkende streekproducten en dragen met trots 3 sterren van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming – het hoogst haalbare op het gebied van dierenwelzijn.

Prosciutto di Monastero is ambachtelijke ham van Livarvarkens, die bij abdij Lilbosch in Limburg vrij en natuurlijk leven. De combinatie van kloostertraditie en zorg maakt het een eerlijk kwaliteitsproduct. Deze ham is de hoofdtopping van de Puccia Bagel in onze huidige special.
Benieuwd welke andere producten bij deze special horen? Klik hier om ze te ontdekken!
Meer verhalen lezen achter deze special producten? Klik dan hier.
Meer over Livar