Bagels Beans logo rond

Ga mee in de stroming naar herbruikbaar

Vanaf zaterdag 1 juli verkrijgbaar in al onze vestigingen!

Vanaf 1 juli gaat de SUP-wetgeving in Nederland in. SUP staat voor Single Use Plastic. Met deze wet wil de Europese Unie wegwerpplastic terugdringen en het inzamelen en recyclen stimuleren. Bagels & Beans draagt hieraan bij met onze eigen herbruikbare beker.

Tegen de plasticsoep

Plastic wordt niet afgebroken door de natuur. Als het niet goed wordt ingezameld of simpelweg niet wordt weggegooid daar waar het hoort, belandt het merendeel als zwerfaval in onze natuur. Dit is helaas goed terug te zien in de wateren. Al het plasticafval voert een enorme druk uit op ons milieu en de zeeën en stranden. Hiermee hebben we het over de toenemende plasticsoep. Naast het feit dat vele dieren overlijden aan inname van plastic betekent dit ook dat wegwerpplastic in onze voedselketen terecht komt.

SUP X Bagels & Beans

De SUP-wetgeving verplicht de consument een bijdrage te betalen voor het gebruik van plastic takeaway. Bagels & Beans belast 0,10 cent per bestelling door bij afhaal of bezorging. Zie het als het bijbetalen voor een plastic tasje in de supermarkt. Bestel jij een drankje in onze vestiging en laat je deze vullen in jouw herbruikbare beker? Dan houden wij de 0,10 cent in. Hoe dat verder bij Bagels & Beans werkt, kun je hieronder lezen bij Vraag & antwoord.

What'SUP herbruikbare beker

Wij hebben gekozen voor de Circular Cup. Dit is een duurzame herbruikbare to go beker gemaakt van gerecyclede koffiebekers. Gekozen is voor de 227 ml (08oz) en de 340 ml (12oz) beker, zodat we alle dranken (warm & koud) goed kunnen meegeven.

 

Onze meeneembeker is een ware revolutie in duurzame to go bekers. Deze unieke beker is vervaardigd uit gerecyclede koffiebekers en is daarmee ‘s werelds allereerste herbruikbare beker met een dubbele duurzaamheid. Ideaal voor liefhebbers van thee en koffie onderweg!

 

Deze beker gaat niet alleen jarenlang mee (meer dan 10 jaar!), maar draagt ook bij aan het verminderen van afval. De beker wordt namelijk gemaakt van koffiebekers die normaal gesproken bij het restafval belanden.

Kenmerken van onze meeneembeker:

– Eenvoudig met één hand te openen, perfect voor onderweg

– Gemaakt van gerecyclede koffiebekers, een duurzame keuze

– Volledig recyclebaar

– Volledig geïsoleerd, houdt je drankje op de juiste temperatuur

– 360° drinkervaring, geniet vanuit elke hoek

– Vaatwasserbestendig, gemakkelijk schoon te maken in de bovenste lade

– Ideaal voor onderweg naar werk, school of een uitje

– 100% lekvrij en vrij van BPA

– Geheel vrij van schadelijke stoffen, inclusief melamine en formaldehyde

Meer informatie over de regels rondom wegwerpplastic? Klik hier.

Vraag & antwoord

De afkorting SUP staat voor Single Use Plastic. Hiermee wordt het wegwerpplastic bedoeld dat wordt gebruikt voor takeaway en dus maar één keer wordt gebruikt.

Een groot probleem is zwerfafval. In dat zwerfafval zit veel plastic en plastic wordt niet afgebroken. Als het niet goed wordt ingezameld of simpelweg niet wordt weggegooid daar waar het hoort, belandt het merendeel als zwerfaval in onze natuur als zwerfafval. Dit is helaas goed terug te zien in de wateren. Al het plasticafval voert een enorme druk uit op ons milieu en de zeeën en stranden. Met de SUP-wetgeving wil de Europese Unie wegwerpplastic terugdringen en het inzamelen en recyclen stimuleren. Wegwerp moet plaatsmaken voor hergebruik. We moeten samen die transitie maken.

De SUP-wetgeving zorgt ervoor dat alle verpakkingen met plastic voor takeaway niet meer gratis meegegeven mogen worden. Hierdoor moet jij als consument per 1 juli 2023 een bijdrage betalen voor het gebruik van plastic dat gebruikt wordt bij jouw takeaway bestelling.

Omdat er in onze takeaway bekers en bakjes plastic verwerkt zit zal Bagels & Beans € 0,10 per bestelling aan je doorbelasten. Zowel bij afhalen in de vestiging als bij bezorging. Via onze bezorgpartners zit de SUP-bijdrage verdisconteerd in de aangepaste bezorgprijzen die we daar hanteren.

Je betaalt de SUP-bijdrage alleen bij afhalen of bezorgen wanneer je gebruik maakt van onze takeaway  verpakking. Wanneer je geen takeaway verpakking van ons gebruikt houden wij de €0,10 in. Dit betekent dus wanneer jijzelf onze herbruikbare beker aanschaft en gebruikt of een (schone) herbruikbare beker of bakje meeneemt waar wij jouw bestelling in kunnen doen, je geen €0,10 hoeft te betalen.

De meeste takeaway verpakkingen die geschikt zijn voor onze producten bevatten plastic. Dit kan een klein deel zijn of een laagje, maar helemaal zonder plastic is er op dit moment nog niet voldoende. Omdat wij de voedselveiligheid willen bewaken moeten wij vooralsnog deze producten met plastic gebruiken. En een beker die lekt schiet natuurlijk ook niet zo op 😉. We zijn wel volop aan het kijken en onderzoeken of er verpakkingen zijn die wel recyclebaar én geschikt zijn. Wel bieden we onze herbruikbare bekers aan die te koop zijn in twee formaten.

Jazeker! We hebben onze Bagels & Beans herbruikbare beker, geschikt voor onze warme & koude dranken.  Wij hebben gekozen voor de Circular Cup. Dit is een duurzame herbruikbare to go beker gemaakt van gerecyclede koffiebekers. De bekers zijn in onze vestiging en online te verkrijgen in 227 ml (08oz) à €17,50 & in 340 ml (12oz) à €18,50. Voor onze bagels hebben we nog geen alternatief en gebruiken we onze wegwerp takeaway verpakking.

Een goed herbruikbaar bakje voor de bagels is er op dit moment niet. We zijn aan het uitzoeken of er een alternatief is voor het bagelbakje die recyclebaar én zonder plastic is.

Ja, je mag zelf een herbruikbaar alternatief meenemen. Deze moet wel schoon zijn om de voedselveiligheid te kunnen waarborgen. Als je een eigen herbruikbare beker of bakje meeneemt, betaal je geen SUP-bijdrage.

Ja, wij mogen dit weigeren als deze er niet schoon uitzien. Dit doen wij dan om de voedselveiligheid te kunnen garanderen. We zullen dan alsnog onze wegwerpverpakkingen gebruiken en je moet dan de SUB-bijdrage betalen.

De SUP-bijdrage van €0,10 belasten we aan jou door per bestelling. Omdat onze bagelbakjes wegwerp zijn en wel plastic bevatten, moet je deze bijdrage betalen. Ook al neem je voor het drankje een eigen herbruikbare beker mee, dan zijn we toch verplicht om jou voor het bakje de toeslag in rekening te brengen.

Nee, wanneer jij plaatsneemt in onze vestiging en hier geniet van je dagelijkse hap gelukt hebben wij geen takeaway verpakking nodig. Hierdoor betaal je dus niet de €0,10 bijdrage.

Meer lezen over Bagels & Beans?

sappen bagels en beans

Onze sappen

Laten we het hebben over onze sappen. Terwijl koffie en thee vaak de hoofdrolspelers zijn tijdens een bezoek bij ons, willen we je laten kennismaken

Lees meer...
%d bloggers liken dit: