Een bagel bestaat uit water, bloem, mout en gist. That’s it. De karakteristieke smaak en structuur ontstaat doordat we ‘m voor het bakken eerst stomen. Een puur en eerlijk product waar je, zeker door de ronde vorm, bij ons alle kanten mee op kan. Maar waar komt die bijzondere bereiding, de vorm en dat gat eigenlijk vandaan?
Vroegâh, toen auto’s nog vier poten hadden (en zelfs Bagels & Beans nog niet bestond), verkochten bakkers hun waar van deur tot deur. En een stok met gatenbroodjes, die neem je makkelijk mee. Dus kneedden ze deeg in een ring, lieten het rijzen aan de stok en dompelden het daarna kort in kokend water voordat deze werden afgebakken. De ontstane beschermlaag van het kokende water behoudt niet alleen de vorm tijdens het bakken, maar zorgt ook dat de binnenkant minder snel uitdroogt. Praktische lui toch, die mensen vroeger.
Mid jaren 90 werden we smeerverliefd op die roll-with-a-hole. We zagen het gat in de markt en wilden de bagel aan heel Nederland laten proeven. Niet lang daarna rolden de eerste over de toonbank. Voor een wieltest zouden ze misschien niet slagen, maar wat ze wél hebben is karakter. Bagels zijn verre van perfect en dat maakt ze allemaal uniek. Net als mensen. Juist die mix van formaten, vormen en smaken geeft het leven kleur.
AntiKuddegedrag wakkert onze bagelpassie elke dag verder aan. Inmiddels pronkt op de kaart de volkorenbagel, veggiebagel en, voor wie niet wil kiezen, de allesbagel. Allemaal biologisch. Maar die bagelpassie gaat nog verder. Want de eigenwijze oathie en glutenvrije schitteren ook in deze reeks. Ze worden wel iets anders gemaakt dan de originele bagel, maar ze zijn uniek, voedzaam en hebben een gat. En daarom mogen ze in onze AntiKuddewereld ook bagel heten. En er volgen vast nog meer varianten en smaken uit onze hoge bagelhoed. Want als je het leven eenmaal door het gat van een bagel bekijkt, verwonder je je zintuigen. Dan is het niet zomaar meer een doorkijkbroodje, het is een way of life.