Bagels Beans logo rond

Van salesmanager naar bagelbaas

Na de hogere hotelschool ging Maartje Stuijfbergen (30) aan de slag als sales- en accountmanager. Ze verkocht vakanties en later zonnepanelen. ‘De lockdown gaf ruimte om na te denken over wat ik echt wilde. Dankzij Bagels & Beans durfde ik de stap te zetten.’ Op 18 oktober wordt Maartjes horecadroom werkelijkheid en keert ze terug naar haar roots met de overname van Bagels & Beans Amsterdam Oostpoort.

 

Maartje komt al sinds haar middelbareschooltijd bij Bagels & Beans. ‘Het mooie aan Bagels & Beans is dat het past bij iedere fase van je leven. Je kunt erheen met studiegenootjes, met je moeder, met je vriendje, met kinderen. Bagels & Beans is persoonlijk en straalt rust uit.’

 

Van vakanties en zonnepanelen naar koffie en bagels. Hoe ging dat?

‘Na mijn afstuderen koos ik voor de spanning en snelheid van de sales. Ik werkte eerst bij een hotelketen, daarna vijf jaar in de e-commerce, onder meer voor VakantieVeilingen, en de afgelopen twee jaar bij een leverancier van zonnepanelen. De lockdown gaf  ruimte om na te denken over wat ik echt wilde. Steevast was mijn antwoord op die vraag: een eigen koffiezaak. Tijdens een weekend weg moedigden vriendinnen me aan daar eens iets mee te doen.’

Hoe is de bagel ontstaan?

Hoe kwam Bagels & Beans in beeld?

‘Een van die vriendinnen stuurde me de link naar het webinar voor potentiële franchisenemers. Ik heb me meteen aangemeld. Het webinar maakte de stap naar het ondernemerschap een stuk kleiner. Eerder had ik geen idee waar ik moest beginnen in mijn eentje; nu realiseerde ik me dat franchisen ook een optie was. Het past goed bij me: mijn kracht ligt niet in het maken van concepten, maar in de operatie.’

 

Waardoor dacht je na het webinar: dit ga ik doen?

‘Ik had meteen een positief gevoel. Er volgden fijne gesprekken met Bagels & Beans op kantoor en ik sprak een aantal andere franchiseorganisaties en ondernemers. Daarbij volgde ik mijn onderbuikgevoel. Bagels & Beans voelde gewoon goed.’

 

Wat maakt Bagels & Beans anders? 

‘De rust, de ruimte die je krijgt om keuzes te maken, het persoonlijke en gelijkwaardige contact. De eerste kennismaking voelde niet als een sollicitatie waarin ik iets moest bewijzen, maar meer alsof je partners van elkaar bent. Je doet het echt samen. Tijdens de meeloopdag bij Bagels & Beans in Bussum voelde ik me als een vis in het water. Hier ben ik voor geboren, dacht ik, voor die gastvrijheid.’

 

Wat leerde je nog meer tijdens die meeloopdag? 

‘Dat de gasten net zo persoonlijk zijn als Bagels & Beans zelf: warme mensen, die echt de tijd nemen voor een praatje. Ik ontdekte ook dat het niet meevalt om binnen korte tijd een goede bagel of lekkere koffie te bereiden. Daar zijn gelukkig procedures, standaarden en een uitgebreide inwerkperiode voor – ook fijn aan een franchise.’

 

Heb je straks nog iets aan je uitgebreide werkervaring?

‘Die achtergrond helpt zeker. Dat merkte ik tijdens het maken van mijn Bagels & Beans businessplan, een onderdeel van het franchisetraject. Ik heb ervaring met het maken van budgetten, maar alsnog veel informatie opgezocht. Ik had niet zomaar het gemiddeld percentage personeelskosten paraat. Achteraf evalueerden we het businessplan met elkaar. Dat gaf inzicht in het meer zakelijke aspect van het werk, waardoor ik een steeds completer en concrete beeld kreeg van mijn droom, het runnen van een eigen vestiging.’

 

Je ervaring met leidinggeven komt vast ook goed van pas.

‘Klopt, maar ook dat is hier anders. Mijn stijl van leidinggeven is coachend: ik leg veel verantwoordelijkheid bij het team. Maar bij jonge meiden van ongeveer vijftien tot eenentwintig werkt dat niet altijd. Die vinden het soms fijner als je precies zegt wat je van ze verwacht. Dat voelt voor mij nog onnatuurlijk, maar is ook mooi en leerzaam om te ervaren.’

Ondernemen bij Bagels & Beans
Maartje neemt het over van Gemma

Van 1 t/m 4 november (2021) is Bagels & Beans Oostpoort dicht om te verbouwen. Wat ga je doen? 

‘Klopt, we gaan het interieur voorzien van de nieuwe Bagels & Beans-stijl, met nieuwe zitjes, een grote leestafel en een mooie houten vloer. En de akoestiek wordt verbeterd. We hebben een prachtig hoog plafond, maar dat maakt het nogal gehorig. Met speciale plafondplaten willen we meer rust creëren.’

Waarom moeten bagelliefhebbers ook voor de verbouwing nog komen kijken? 

‘Dan is het herfstvakantie en kun je genieten van de najaarszon op ons grote terras aan het water, eventueel met terrasverwarming. Het is echt een rustpunt in Amsterdam, waar je ’s ochtends de vogels hoort fluiten.’

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?

‘Vooral met veel trots. Als je me in oktober 2020 had verteld dat ik over een jaar een eigen koffiezaak zou hebben, had ik je nooit geloofd. Het traject heeft me echt een boost gegeven en laten inzien dat je dromen snel kunt verwezenlijken. Als je er maar werk van maakt. Van mensen om me heen hoorde ik zelfs dat ik ze daarmee heb geïnspireerd!’

Meer lezen over Bagels & Beans?

%d bloggers liken dit: